Feminism

1 2 3 4 5 6 7
CandyBarxD
P25
Medlem

5 februari 2011 12:01 | #1 CandyBarxD

Hej! jag var osäker på om denna skulle hamna i Politik eller här! Men iaf

Jag kom att tänka på för ett par dagar sedan att på min skola så har feminismen blivit en sorts lag eller vad man ska säga.
Jag kan ge er ett par exempel på hur jag mena:

Jag och några kompisar sitter och snackar om snygga kändisar osv, och då kommer några tjejer fram till oss och säger
- Jävla cpbarn, hur fan kan inte sitta och snacka om sånt! Dom är jävla skönhetsidéal som är omänskliga osv osv.
Och dom går argt därifrån.
Senare ser jag samma tjejer sitta och snacka om hur snygg den och den killen var och om hans snygga magrutor osv.
Jag nämnde det för dom och dom blev bara sura och sa att det inte var samma sak.

Detta händer hela tiden!
Om en lärare säger till en tjej, då respekterar dom inte tjejer på vår skola, om dom säger till en kille av samma anledning, då är det helt okej.

Samma sak på gympan, då vår lärare säger att killar bygger lättare muskler! Då säger alla tjejer att han är kränkande osv.
Och jag sa till en tjej att dom hade bättre simultanförmåga (som är ren fakta) ja då var jag också anti-feminist.

Vad tycker ni om detta beteende? Gör tjejerna rätt?
Jag tycker att alla ska behandlas lika!


förlåt om jag har varit otydlig, och om du inte fattar något så säg till så kan jag försöka förklara tydligare


Bahera93
P29
Medlem
Online

5 februari 2011 12:22 | #2 Bahera93

Jag tycker inte att tjejerna gör rätt eftersom killar faktiskt bygger upp muskler snabbare än tjejer, det där med att du och dina kompisar satt och snackade om snygga kändisar är ju exakt samma sak som att tjejerna pratade om killar med magrutor och sånt.. jag har inget emot tjejer, jag tycker ochså att det ska vara jämnlikt med löner och så men om de beter sig så är det ju lite cp


MadHatter
P28
Medlem
Online

5 februari 2011 12:55 | #3 MadHatter

Ge dom en smäll och skicka tjejerna tillbaka till köket, vad gör de i skolan liksom?

Nej men förövrigt så är det bara att ignorera dem eftersom att i det här fallet har du rätt och de har fel.

Om de nu inte går att ignorera så ska du nästa gång du ser tjejerna fråga vad som gör det annorlunda när de snackar om killar som de tycker är snygga och när ni snackar om tjejer som ni tycker är snygga. Det där är ju fan sexistiskt som de håller på med.

Gud vad jag önskade att jag kunde ha en sådan argumentation med någon.
Har inte fått tjafsat om vettiga saker med någon IRL på länge :/


Ronja_sizela
F24
Medlem

5 februari 2011 13:05 | #4 Ronja_sizela

WOW snacka om taskigt men ni måste komma ihåg att alla tjejer inte är likadana jag tillexempel tänker ofta på hur jag behandlar tjejer och killar.


person
P29
Medlem

5 februari 2011 13:11 | #5 person

problemet med dagens feminism är att det har blivit någon sorts vänster idé, en gång i tiden var det bra för då kämpade de för likarättigheter. Men idag kämpar det inte för likarättigheter längre.

Helt olikt vad gudrun säger så är män och kvinnor olika, män är bevisat genomsnittligt starkare, lugnare m.m
medans kvinnor har bättre simultanförmåga och högre smärttröskel, jag förstår inte vad man kan stödja något annat på då kristendomen, evolutionen och fler religioner (vet inte alla) säger att män och kvinnor inte är samma sak. evolutionen säger att den mest lämpade överlever, alltså män som är bäst på männens uppgifter (försvara kvinnan) och kvinnor (föda ta hand om barn). Kristendomen (inte jesus) säger ju också att kvinnan är gjord för mannen.

Nästa gång kan du fråga tjejerna i klassen om de vill göra samma beep test som killarna och ha samma krav. Om någon av dem håller på med idrott kan du fråga varför de inte spelar mot killar om de nu är lika bra.

Skönhetsideal har alltid funnits och så kommer det vara, jag tvivlar på att majoriteten av människorna inte blir attraherad av en viss typ av utseende. Om de verkligen är emot skönhetsideal så ska de säga att alla är lika vackra.

Vi är alla människor men alla oavsett kön är inte lika lämpade för olika uppgifter, vissa har svårt med fysisktarbete andra har svårt med matte osv. Därför ska man ta den som är bäst på jobbet när man anställer, nu för tiden anställer man kvinnor för att man måste...


Borttagen medlem

5 februari 2011 13:18 | #6 Avslutat konto

Feminism bara förstör :(


Ronja_sizela
F24
Medlem

5 februari 2011 13:25 | #7 Ronja_sizela

svar till Person: du har rätt men vi tjejer måbste göra en del jobbiga grejor som tex. föda barn och ni måste hjälpa oss med detta för mig står feminismen för detta att men och kvinnor ska samarbeta mer och kvinnor som män har svårt för olika saker men tillsamans kan vi klara det.


Ronja_sizela
F24
Medlem

5 februari 2011 13:27 | #8 Ronja_sizela

svar till Axiom:gör den inte!!!!!


Borttagen medlem

5 februari 2011 13:56 | #9 Avslutat konto

Skrivet av Ronja_sizela View Post
svar till Axiom:gör den inte!!!!!


1. Om en student med 20.0 står mot en annan med 19.0, varav den sista är en kvinna, så kan ibland den med mer poäng ratas p.g.a att man skall fjäska med tjejerna. Kvotering är dåligt.

2. Kvinnor har rösträtt och allt annat som män har, räcker det inte då?

3. Kvinnor har bättre betyg i skolan/gymnasiet/högskolan, men män får högre lön sedan, det jämnas ju ut då.

4. Rätt person på rätt plats skall gälla, oavsett kön.


exit
P37
Moderator
Online

5 februari 2011 14:03 | #10 exit

Personligen misstänker jag starkt att trådskaparen känner sig provocerad av feminism och så hittar han på saker för att få med andra.

Det är knappast sannolikt att några tjejer går fram i grupp och kallar någon fula namn och säger att dom är antifeministiska bara för att dom pratar om hur tjejer ser ut. Inget av exemplen verkar särskillt trovärdigt om jag ska vara ärlig.

För övrigt handlar exemplen inte ens om feminism. Feminism är att se att det finns en könsmaktsordning och att vilja bryta den. Vissa jobb förväntas tjejer ha, andra förväntas killar välja. Tjejer tjänar mindre bara för att dom är tjejer. Nästan alla ledare inom politik och näringsliv är män, dessutom vita medelålders män. Tjejer känner sig mycket oftare otrygga när dom är ute på stan, t.ex på väg hem, än killar. I media framstår ofta tjejer som vackra medan killar framställs med åsikter, värderingar, ställningstaganden och livsstilar. Tjejer drabbas hårdare av att vara utåtagerande i klassrumet, medan killar nästan förväntas föra oväsen. Pojkar och flickor behandlas olika på dagis, flickorna förväntas leka vissa lekar och pojkarna andra och om barnet ramlar och slår sig daltar man mer med flickan eftersom hon förväntas vara känsligare men inte lika mycket med pojken. Tjejer som tar för sig drabbas generellt sett hårdare, medan killar som tar för sig blir populära. När en tjej ligger med många kallas hon för "hora", när en kille gör det kallas han "hingst" och andra killar ser upp till honom. Läkemedel testas på män efter biverkningar, sällan på kvinnor. Listan kan bli oändligt lång med orättvisor, både på ett djupare plan och på ett mer direkt.

Det finns en lång rad skillnader mellan könen, vissa orättvisor drabbar killar förstås och det är det ingen som förnekar, men om man tittar på det generellt, den stora bilden, så ser man att det finns en könsmaktsstruktur och könsroller som gör att tjejer har sämre förutsättningar, färre möjligheter och mindre makt (till och med över sitt eget liv) än män. Detta avgörs i samma sekund man konstateras vara en "flicka" eller "pojke" i mammas livmoder, och präglar en hela livet ut. Det är inte rätt att det ska vara så.


exit
P37
Moderator
Online

5 februari 2011 14:23 | #11 exit

Skrivet av Axiom View Post
Skrivet av Ronja_sizela View Post
svar till Axiom:gör den inte!!!!!
1. Om en student med 20.0 står mot en annan med 19.0, varav den sista är en kvinna, så kan ibland den med mer poäng ratas p.g.a att man skall fjäska med tjejerna. Kvotering är dåligt.

2. Kvinnor har rösträtt och allt annat som män har, räcker det inte då?

3. Kvinnor har bättre betyg i skolan/gymnasiet/högskolan, men män får högre lön sedan, det jämnas ju ut då.

4. Rätt person på rätt plats skall gälla, oavsett kön.


1. Alla feminister är inte för kvotering. Fördelen med kvotering är dels att man får en större blandning inom t.ex en styrelse för ett företag, vilket gynnar företaget. En annan anledning är att män oftast väljer män. Dels därför att när män (omedvetet) definierar vad som är bra egenskaper så är det oftast typiska manliga egenskaper. Och dels därför att män bildar nätverk, grupper av kompisar som sitter i bastun efter jobbet, där kvinnor inte är välkomna. Varför tror du att det är en sådan oerhörd överrepresentation av män i alla bolagsstyrelser? Män kvoterar redan in män.

2. Nej. Man ska ha lika möjligheter och rättigheter oavsett vilket kön man är född till.
En av historiens största män sa en gång i tiden "[/i]I have a dream that one day this nation will rise up and live out the true meaning of its creed: “We hold these truths to be self-evident: that all men are created equal.”[/i]". Dom kallade det för emancipationen, att upphöja från rättslöshet till lika rättigheter och möjligheter. Innan du gör dig lustig över ordet "man" i citatet så vill jag påpeka att det i sammanhanget betyder "människa". Om han 1963 kunde drömma om att alla människor skulle födas lika, kan väl du 2011 göra det samma?

3. Det är ett väldigt märkligt sätt att se på saken. Tjejer har lägre lön trots att de generellt har högre betyg, och du tycker det är "utjämning"? Så när tjejer jobbar hårdare och faktsikt sitter tysta, gör sina läxor och sköter sig så är det rättvist att män som (allmänt) är lite sämre på att vara tysta, göra läxan och sköta sig får högre löner? Nej, slit ska löna sig oavsett vilket kön man har.

4. Rätt person till rätt plats måste absolut gälla oavsett kön, det är därför vi inte längre kan ha det så att män kvoteras in i styrelserummen bara för att dom är män.


itwillburn
P27
Medlem
Online

5 februari 2011 14:41 | #12 itwillburn

Har inte läst igenom tråden. Men men

Jag gillar inte feminism av den anledning att kvinnor har lättare att komma in i t.ex. räddningstjänsten än män.
Om nu kvinnor och män ska vara lika behandlade, bör det vara lika höga (eller låga) krav på var individ, kvinna som man.
Låt oss säga att en brandman hamnar i en situation där en viss fysisk insats krävs. En kvinna, som endast hade fått jobbet för de låga kraven (i förhållande till mannens) hade haft svårare att göra en insats i 'situationen' än mannen och därmed kan liv stå på spel.

Det finns självklart kvinnor som har bättre fysik än män, och därmed förtjänar jobbet som polis/brandman/blabla mer än dessa. Men någon som inte lever upp till de fysiska kraven bör inte få gå förbi någon som faktiskt lever upp till dem.


exit
P37
Moderator
Online

5 februari 2011 14:47 | #13 exit

Skrivet av 3810down View Post
Har inte läst igenom tråden. Men men

Jag gillar inte feminism av den anledning att kvinnor har lättare att komma in i t.ex. räddningstjänsten än män.
Om nu kvinnor och män ska vara lika behandlade, bör det vara lika höga (eller låga) krav på var individ, kvinna som man.
Låt oss säga att en brandman hamnar i en situation där en viss fysisk insats krävs. En kvinna, som endast hade fått jobbet för de låga kraven (i förhållande till mannens) hade haft svårare att göra en insats i 'situationen' än mannen och därmed kan liv stå på spel.

Det finns självklart kvinnor som har bättre fysik än män, och därmed förtjänar jobbet som polis/brandman/blabla mer än dessa. Men någon som inte lever upp till de fysiska kraven bör inte få gå förbi någon som faktiskt lever upp till dem.


De tjejer som finns inom räddningstänsten klarar sig alldeles utmärkt. Om det är nästan bara killar som blir t.ex brandmän, är det inte bra att ta till vara på dom tjejer som vill bli det också?

Jag menar, blandade grupper har visat sig vara bättre för en verksamhet än om alla är lika, det är alltså för räddningstjänstens egen skull man sänker de fysiska kraven något. Med en blandad grupp fattar man bättre beslut, har en stabilare social atmosfär, och har lättare att lösa problem.


itwillburn
P27
Medlem
Online

5 februari 2011 14:54 | #14 itwillburn

Skrivet av exit View Post
De tjejer som finns inom räddningstänsten klarar sig alldeles utmärkt. Om det är nästan bara killar som blir t.ex brandmän, är det inte bra att ta till vara på dom tjejer som vill bli det också?

Jag menar, blandade grupper har visat sig vara bättre för en verksamhet än om alla är lika, det är alltså för räddningstjänstens egen skull man sänker de fysiska kraven något. Med en blandad grupp fattar man bättre beslut, har en stabilare social atmosfär, och har lättare att lösa problem.


Självklart är det bra att ta till vara på de tjejer som vill jobba inom räddningstjänst, om de kan leva upp till kraven vill säga.
Det finns många män som vill bli brandmän/polis men som inte har den fysik som krävs, därför tycker jag att kvinnor i den frågan bör ha samma förutsättningar som män.
Så som det är nu, om man tittar på intagningskraven, så är det lättare för kvinnor att bli brandman än män, även om majoriteten är män.

Och om feminism innebär likgiltighet, så följer ju inte räddningstjänsten det konceptet i nuläget....


AnArchoz
P27
Medlem
Online

5 februari 2011 15:06 | #15 AnArchoz

Skrivet av exit View Post
För övrigt handlar exemplen inte ens om feminism. Feminism är att se att det finns en könsmaktsordning och att vilja bryta den. Vissa jobb förväntas tjejer ha, andra förväntas killar välja. Tjejer tjänar mindre bara för att dom är tjejer. Nästan alla ledare inom politik och näringsliv är män, dessutom vita medelålders män.

Precis. Feminism tas heller inte upp så mycket på skolorna nu för tiden. Det läggs lite i skymundan. Jag har inte hört någonting om det på mina 10 år.

Dessutom måste inte feminism vara vänster. Det finns en rad olika grenar inom feminismen, vissa vänster(de flesta) och andra inte.

Vill ni jag ska dra upp en massa exempel? Jag gör det för säkerhets skull, så kan jag hänvisa hit om folk börjar babbla strunt.

Särartsfeminism: Särartsfeminister VILL ha kvar vissa könsskillnader(som i traditionella uppgifter), p.g.a att de tycker att kvinnor och mäns olika biologiska skillnader gör de lämpade för olika uppgifter.

Likhetsfeminism: Till skillnad från ovanstående feminister så tycker dessa att biologiska förklaringar på könsskillnader är ett försök att förtrycka kvinnan. De tror att miljön är det som främst skapar genus.

Liberalfeminism: Dessa vill skapa jämlikhet mellan könen genom politiska och sociala reformer. Kvinnors ställning i samhället anses bero på att kvinnor genom historien varit utestängda ifrån arbetslivet och det politiska livet samt på könsstereotyper.

Radikalfeminism: Dessa anser att männens dominans är väldigt rotat i allting, inte bara politiskt eller i hemmet. Vetenskap, filosofi, religion, politik, konst, litteratur - allt är tänkt, utvecklat och skapat av män, för män. t. Enligt radikalfeminism utnyttjar män kvinnor därför att de tillåts vinna på det. Exempel är pornografi, prostitution och misshandel inom relationer. Förtrycket anses stå utanför alla sorters system, klasstillhörighet bl.a.

Socialistisk feminism: Här är det främst Engels som försöker förklara att det privata ägandet är upphovet till kvinnans underordnade position i samhället. Detta löses genom klasskamp.

Anarkafeminism: Detta är en blandning av feminism och anarkism. Inom anarkafeminismen ser man patriarkatet som en form av hierarki och därigenom ett grundläggande problem i samhället. Anarkafeministerna strävar inte efter att kvinnan ska ta över eller dela makten med männen utan efter att avskaffa makten. Många anarkafeminister motsätter sig traditionella relationer och anser att äktenskap är ett försök att äga kvinnan och därigenom ett förtryck.

Queerfeminism: Queerfeminism är en sammanslagning av feminism och queerteori och har sitt grund i radikalfeminismen och gayrörelsen. Queerteorin utgår från att inte bara könet utan även sexualiteten är en social konstruktion. På samma sätt som det inte finns några av naturen givna genus finns det inte heller några naturliga sexualiteter. Sexualiteten påverkas på samma sätt som genus av olika kulturer och tider.

Sedan finns det en hög filosofiska inriktningar jag inte läst på mig om, så jag tar inte upp dem tongue.

Det finns självklart också de allra mest extrema feminister som knappt passar in här. Deras extremism har övergått i något slags irrationellt hat mot män överlag. Inget värt att ta upp.

Min åsikt är ju att det faktiskt finns biologiska skillnader mellan män och kvinnor, dock är dessa främst fysiska. Med andra ord så spelar det ingen större roll alls i hur kvinnor och män samspelar i arbetslivet, hemmet etc etc. Jag är för jämställdhet av könen.


AnArchoz
P27
Medlem
Online

5 februari 2011 15:08 | #16 AnArchoz

Skrivet av exit View Post
Jag menar, blandade grupper har visat sig vara bättre för en verksamhet än om alla är lika

Det är sant, den Israeliska armén har ju värnplikt för både kvinnor och män. Deras arméenhet anses vara den effektivaste i världen. Coincidence? I think not.


itwillburn
P27
Medlem
Online

5 februari 2011 15:08 | #17 itwillburn

Skrivet av AnArchoz View Post
Min åsikt är ju att det faktiskt finns biologiska skillnader mellan män och kvinnor, dock är dessa främst fysiska. Med andra ord så spelar det ingen större roll alls i hur kvinnor och män samspelar i arbetslivet, hemmet etc etc. Jag är för jämställdhet av könen.

Precis, jag är också för jämställdhet. Därför bör inte kvinnor ha lättare att få jobb inom räddningstjänsten än män.


AnArchoz
P27
Medlem
Online

5 februari 2011 15:21 | #18 AnArchoz

Skrivet av 3810down View Post
Precis, jag är också för jämställdhet. Därför bör inte kvinnor ha lättare att få jobb inom räddningstjänsten än män.

Det ska vara lika lätt för båda könen.


itwillburn
P27
Medlem
Online

5 februari 2011 15:30 | #19 itwillburn

Skrivet av AnArchoz View Post
Skrivet av 3810down View Post
Precis, jag är också för jämställdhet. Därför bör inte kvinnor ha lättare att få jobb inom räddningstjänsten än män.

Det ska vara lika lätt för båda könen.

Lika lätt/Lika svårt=Samma förutsättningarhuh


AnArchoz
P27
Medlem
Online

5 februari 2011 15:32 | #20 AnArchoz

Skrivet av 3810down View Post
Lika lätt/Lika svårt=Samma förutsättningarhuh

Det jag menade tongue


1 2 3 4 5 6 7

Skriva inlägg?

Logga in för att svara i tråden.